Przepisy na sałatki

Sałatka jarzynowa w galarecie

Składniki:
60 dag marchewki
1 pietruszka (korzeń)
25 dag zielonego mrożonego groszku
mała puszka kukurydzy
1 papryka żółta
1 papryka zielona
mała cebula
1 liść laurowy
3 ziarna pieprzu czarnego
sól do smaku
4 łyżki żelatyny
kilka rzodkiewek do dekoracji sałatki

Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę, obrać. Marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać całą pietruszkę i zalać 1,5 litra zimnej wody, całość zagotować. Dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty i gotować przez 15 minut. W tym czasie obraną cebulę opiec i dodać do wywaru, gotować wszystko, aż warzywa będą miękkie. Następnie warzywa wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę i ostudzić. Groszek zielony zblanszować i osączyć. Kukurydzę również osączyć z zalewy. Obie papryki pokroić w paski. Na dno salaterki wsypać część groszku, a boki obłożyć paskami papryki. Do środka wsypać marchewkę, resztę groszku i kukurydzę, zalać tężejącą galaretą, schłodzić. Gotową galaretę wyjąć z salaterki i udekorować kawałkami rzodkiewki.

Przepis ze strony http://www.salatkowo.pl